Manastirea Sfantul Ioan Iacob – Corlateni, Pojorata, Judetul Suceava si Preotul Nicolae Paun


Exista un loc sfant in Bucovina, unde  dupa ce parcurgi un drum abrupt 1 km, ajungi nu la o biserica ci la doua, aflate in aceeasi curte. IMG_20160825_165102

Manastirea  se afla in localitatea Pojorata, din judetul Suceava. Se ajunge din localitatea Campulung Moldovenesc mergand spre Vatra Dornei, iar in localitatea Pojorata se coteste la stanga si se merge pana la manastire. Este o manastire cu obste de monahi. Vechea biserica este inchinata Sfantului Ioan Iacob de la Neamt (5 august), iar noua biserica este inchinata Sfintei Treimi (a doua zi dupa Rusalii).

Dupa drumul anevoios ai spune ca este un loc sihastru, insa cand ajungi acolo si vezi peisajul divin ii multumesti lui Dumnezeu ca ti-a dat putere sa urci drumul abrupt si sa vezi minunea, insasi natura mama. Este un loc perfect de unde poti sa privesti Vf Giumalau (1857 m) si alti versanti acoperiti de paduri de brad.IMG_20160825_172612

Pe drum vei intalni scene biblice, expuse in tablouri pentru a fi de ajutor trecatorilor si de a simti o farama din greutatea si durerea drumului parcurs de Isus catre locul de rastignire. Inca de la inceputul drumului esti avertizat sa pastrezi limita decentei atunci cand intri in biserica (fara panatloni scurti sau maieuri, femeile trebuie sa poarte capul acoperit si alte reguli pe care orice bun credincios le stie deja). Recunosc ca  am inalcat cateva reguli legate de imbracaminte, fapt pentru care am pasit in curtea manastirii cu o teama, ca nu ne vor primii calugarii, insa dinpotriva, am fost intampinati mai intai de niste maicute care cred ca venisera in pelerinaj. Pareau destul de vesele, nu cum imi imaginam eu maicutele, triste si mereu cu rugaciuni in minte.

Cum am urcat dealul spre manastire, ne-a intampinat preotul Nicolae, un om deosebit, care ne-a impartasit din experienta sa de viata, ne-a povestit istoria acelor locuri si cum a ajuns acolo. Am simtit ca am in fata mea un om cu adevarat trimis de Domnul, un om care desii  a plecat din Buzau din motivele sale, vrand sa gaseasca un loc mai ferit de oameni, insusi preotul cauta sa vorbeasca cu turistii, fapt pentru care consider ca locul sau ar fi intr-o biserica unde sunt multi enoriasi, pentru ca un om ca dansul are multe de oferit oamenilor, insa doar Domnul stie ce “porunci” i-a dat de indurat.

Mi-a facut o deosebita placere sa-l intalnesc si sa stiu ca inca mai exista astfel de oameni care se roaga pentru noi.

Era trist, spunand ca noi romanii ne-am vandut tara, ca multi romanii au plecat in strainatate si au uitat de locurile natale si ca nu ne sacrificam deloc pentru tarisoara aceasta. Sunt multe de spus, dar cred ca toate sunt de sus lasate, sa se intample asa. Poate nu ne meritam aceasta tara. Daca altii mai vrednici o merita, de ce nu. Totusi cunosc si oameni care s-au intors si au investit in tara aceasta.

hdr

La manastire se afla o icoana facatoare de minuni, cu Maica Domnului si pruncul. Preotul Nicolae ne intreaba daca vream sa vedem o minune si ne arata ca mai sus, la deal, unde este o cruce mare si un brad, acolo sus este apa, in varf de munte, o minune a naturii.  Un rau curge mai la vale de manastire. Tot preotul ne arata ca sus acolo au reusit sa cultive ceapa si usturoi, cum numai Domnul a ingaduit. Am observat ca au adus pamant bun de cultivat si asa au reusit ceea ce parea imposibil. Curtea manastirii era frumoasa, cu flori si gazon verde, o curte ingrijita parca de maicute. Fluturasi zboara de colo colo, in lumina arzatoare de vara, anuntand totusi ca toamna este aproape, era 25 august.

Pojorata este o localitate aflata la poalele Masivului Giumalau (1857 m), in vaile raurilor Moldova si Putna. Pentru ca nu mai stia nimic despre fiul sau, plecat pe front, Constantin Corlateanu, un localnic din Pojorata, a hotarat sa posteasca vreme de patruzeci de zile pentru a aflat macar o veste despre acesta. In locul in care se afla astazi Manastirea Pojorata, in anul 1917, tatal a auzit de la un inger al Domnului faptul ca baiatul sau, Stefan, traieste.

Inceputul asezarii monahale din Pojorata  a avut loc in anul 1925, cand credinciosul Constantin Corlateanu a ridicat pe culmea Obcina Floreasca o cruce de fier asezata intr-un postament de beton. Stefan Corlateanu se va intoarce acasa si, dupa o vreme, va fi ales drept primar al localitatii Pojorata.

Pisania vechii bisericute, inchinata Sfantului Ioan Iacob Hozevitul, marturiseste acestea: “Corlateanu Constantin ridica o cruce de fier cu postament de ciment spre lauda lui Dumnezeu, marturie sta inscriptia de pe tabelele de arama din postamentul crucii, catre anul 1927 a fost sfintita de catre preotii din imprejurimi. Dupa trei ani batranul Corlateanu are o vedenie in care insusi Maica Domnului i se arata si ii daruieste ca in acest loc sa faca un altar de rugaciune, care dupa un timp scurt, ajutat de fiul sau Ștefan si de o parte de credinciosi, ridica un schit care a fost sfintit de Mitropolitul Nectarie, in anul 1934, aici au slujit calugari pana in anul 1962, cand au fost dimulat si trasportat in comuna Voronet, unde a fost ridicata o biserica pentru aceasta parohie, iar o parte din obiectele de cult au fost luate de catre Manastirea Putna. Inainte de dimularea schitului, in anul 1957, batranul ctitor, in varsta de 96 de ani, pleaca in locul de veci, multumit in suflet de faptele facute in slujba lui Dumnezeu. Amin.”

In drum spre Rarau, pe transrarau, spre Pietrele Doamnei, nu ezitati sa vizitati si aceasta manastire. Este un loc frumos, binecuvantat si asa cum spune si vorba: “omul sfinteste locul”. Toate cele bune si multi ani frumosi de acum inainte parinte Nicolae.

Parintele ne-a marturisit ca dintre cele doua biserici, cea din lemn si cea din beton, o prefera pe cea din lemn pentru ca este mai calda, cu picturile sale in stil naiv. Am adaugat in gand si versurile “Dumnezeu iubeste lemnul si spatiile mici”.

hqdefault

Advertisements

About A Mountainlover - hiker and traveler through life

Addicted to mountains!
This entry was posted in POETRY & FOTOGRAPHY. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s