Cetatea Argedava sau mai bine zis istoria pierduta


Argedava sau Sargedava era o așezare getica, reședință începând cu o capetenie dinainte de Burebista. Localnicii si nu numai spun ca aceasta cetate a fost exploatata in timp, in mare secret si se pare ca acum nu a mai ramas nimic din ea. Doar cucul isi mai duce veacul pe aici, inconjurat de flori , ciulini si unele gunoaie aruncate de localnici.IMG_20160709_163306

Cetatea Argedava este situată în localitatea actuală Popesti, lângă orașul Mihailesti,  Giurgiu, și a fost declarată rezervație arheologică. Cercetările arheologice au descoperit acropola cetății dacice Argedava, cea mai importantă așezare din Câmpia Munteniei, în care se presupune că și-a avut reședința regele Burebista. Între zidurile cetății s-au descoperit colibe, vetre de foc, unelte, depozite de grâne, ș.a.

images

Argedava a fost clădită pe o terasă, dominând valea Argeșului, fiind apărată din trei părți de bălțile din luncă, iar dintr-o parte de trei șanțuri transversale și de un val de pământ. Istoricul român Vasile Pârvan a efectuat cercetări la Argedava.

Argedava, o comoară imensă, părăsită în mij­locul câmpiei, la cheremul prădătorilor şi al uitării omeneşti. Cum nu face nimeni nimic? Am fost şi-am văzut: un dâmb, acoperit de mă­răcini cât un stat de om, ţâşnind din întinderea Bărăganului. Cetatea unde s-a născut Bure­bista. Locul de unde i-a condus pe geţi, pe daci şi pe traci, cel mai numeros popor al Europei, în antichitate.  Un loc magic crescut în câmpie, ca o faleză înaltă, de mare, de unde se pot vedea hăt, departe, Bucureştiul şi Dunărea. Un deal parcă pus cu mâna de uriaşi, pentru capitala “celui dintâi şi cel mai mare dintre toţi regii Traciei”, cel care i-a unit pe geţi şi pe daci într-o putere uriaşă, descrisă cu uimire de istorici greci şi romani ai antichităţii. De aproape un veac, arheologii au scos tezaure fabuloase din pro­mon­toriul de la Argedava, multe dintre ele dispărute sau înstrăi­nate.

Singurele frumuseti ramase la vedere pe acest morman de istorie, raman florile, parca fiind acolo pe mormantul istoriei omenirii.IMG_20160709_161426

Am lasat sa piara o parte din vaorile istoriei strabunilor nostrii, e trist ca am lasat sa se intample asta 😦

IMG_20160709_164711

Un capitol al istoriei acestui neam: acum ciulini si buruieni.

IMG_20160709_161549

IMG_20160709_172810.jpg

Ce solutii sunt acum? Ce putem face domnilor arheologi? Sa asteptam sa vina altii din afara sa valorifice ceea ce avem noi de ani buni? Sau poate deja au facut asta demul si dusi au fost.

Foto: A Mountainlover

Advertisements

About A Mountainlover - hiker and traveler through life

Addicted to mountains!
This entry was posted in POETRY & FOTOGRAPHY. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s